Hover

Izstāde “Mans tautastērps”

Izstāde “Mans tautastērps”

Datums: 28.09.2018 - 03.11.2018

Laiks: 08:00 - 22:00


No 28.septembra līdz 3.novembrim Daugavpils novada kultūras centrā “Vārpa” (Daugavpilī, Dobeles ielā 30) ir iespēja aplūkot izstādi “Mans tautastērps”.

“Mans tautastērps” ir brīvprātīgā darba projekts, kurš aizsākās 2015. gada rudenī ar mērķi izveidot gada kalendāru ar 12 tautastērpu stāstiem un fotogrāfijām, bet šobrīd stāstu ir jau desmit reizes vairāk. Projekta moto – pašas radīts vai mantots, bet mans tautastērps.

Ieceres radošā komanda – Ilze Strēle, Ginta Zaumane un Dace Sadaka apkopo mūsdienu latvju sievu, vīru un ģimeņu stāstus par viņu īpašajiem tērpiem. Tie ir stāsti, kurus atklāj paši tautastērpu īpašnieki – par savām sajūtām, par savu dzimtu, par satiktajiem meistariem, par sev svarīgo. Šie stāsti tiek iemūžināti fotogrāfijās, papildināti ar dzejas rindām un miniatūriem izšuvumiem, kuri akcentē īpašo projekta simbolu – ziedu vainadziņu.

Kopš pirmās izstādes “Mans tautastērps” atklāšanas 2017. gada 1. aprīlī pagājis vairāk nekā gads – izstādes apjoms ir krietni audzis un tā viesojusies 17 dažādās Latvijas pilsētās un ciematos, radot latviskuma daudzināšanas svētkus. Izstāžu cikls tupināsies līdz 2018. gada beigām, aptverot vēl 5 Latvijas pilsētas. Līdzīgi kā citās pilsētās un ciemos, arī Daugavpilī  būs iespēja satikt projekta dalībniekus dažādu Latvijas novadu tautastērpos!

Pirms pavisam neilga laika dienasgaismu ir ieraudzījusi grāmata “Mans tautastērps” un tajā ikviens var iepazīt latviešu tautastērpu nēsātājam svarīgo – mantoto, paša radīto vai no jauna izdomāto. Tā ir grāmata, kurā apkopots materiāls par Latvijas simtgades laikā sastopamajiem tērpiem – gan precīzām kopijām, gan stilizētiem tautastērpiem, gan raksturtērpiem. Tā ir vērtība, kurā smelties iedvesmu šodienai un nākotnei.

Papildu informācija:
Ilze Strēle
Biedrības “Mans tautastērps” valdes locekle
Tālr.: 29122330
E-pasts: manstautasterps@gmail.com
www.manstautasterps.lv