Vasaras izskaņā, 26. un 27. augustā, Daugavpils pašvaldības tūrisma speciālisti devās pieredzes apmaiņas braucienā, lai iepazītu Lietuvas gastronomiskā tūrisma piedāvājumu un smeltos iedvesmu jaunu tūrisma pakalpojumu attīstībai Daugavpilī.
Pieredzes apmaiņas brauciens notika “Interreg” VI-A Latvijas–Lietuvas programmas 2021.–2027. gadam finansētā projekta “Kulinārā tūrisma attīstība, balstoties uz mūsdienīgu tradicionālās lietuviešu un latviešu virtuves garšu interpretāciju “Izgaršo vēsturi” ietvaros. Tajā piedalījās četriem projekta sadarbības partneru – Šauļu Tūrisma informācijas centra, Šauļu Tehnoloģiju mācību centra, Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma un Daugavpils valstspilsētas pašvaldības pārstāvji, kā arī vietējo ēdināšanas uzņēmumu pārstāvji no Šauļiem un Daugavpils.
Divu dienu laikā dalībnieki apmeklēja vairākus gastronomiskā tūrisma objektus Biržu un Rokišķu novadā. Ceļojums bija ļoti piesātināts, piedāvājot dažādas garšas pieredzes un iedvesmu gastronomiskā tūrisma un izglītības attīstībai Šauļos un Latvijas partneru pilsētās. Dalībnieki ieguva praktisku pieredzi un idejas degustāciju un ēdienu izglītības pasākumu organizēšanai.
Brauciena laikā dalībnieki apmeklēja:
- Sodelišķu muižu, kur piedalījās maizes cepšanas meistarklasē un iepazina autentiskas vietējās tradīcijas;
- Kirkilai ciema kopienu, kur baudīja zivju zupu un vietējos gardumus, iepazīstot vietējo iedzīvotāju stāstus un tradīcijas;
- Biržos “Biržų alus” darītavu un “Pilies skliautai” restorānu, kur izzināja alus darīšanas vēsturi un degustēja īpašu ēdienu kombināciju – brieža gaļu un siļķi;
- Rokišķu reģionālo muzeju, kur dalībnieki piedalījās tradicionālo konfekšu “Karvutė” un “šakotis” gatavošanā;
- Ilzenbergas muižu, kur degustēja vietējos amatnieku ražojumus – sierus, maizi, sviestu un citus produktus.
Brauciens sniedza vērtīgu pieredzi un iedvesmu gastronomiskā tūrisma attīstībai Šauļos, Daugavpilī un pierobežas reģionos, veicinot sadarbību starp Latvijas un Lietuvas tūrisma un ēdināšanas nozarēm.
Projekts “Izgaršo vēsturi” tiek īstenots ar “Interreg” VI-A Latvijas–Lietuvas programmas atbalstu, veicinot kulinārā tūrisma sadarbību un attīstību pierobežas reģionos.