Hover

Daugavpils teātrī top izrāde „Lutišķi. Simtgade”

 06.04.2018
Daugavpils teātrī top izrāde „Lutišķi. Simtgade”

27. aprīlī Daugavpils teātrī savu pirmizrādi piedzīvos vēl viens režisores Paulas Pļavnieces, dramaturģes Justīnes Kļavas un mākslinieces Daces Slokas komandas iestudējums – „Lutišķi. Simtgade”.

Izrādes varoņi ir kāda iedomāta Latvijas austrumu pierobežas ciema iedzīvotāji un jauna rīdziniece, kas ar vietējā amatierteātra palīdzību cer Latvijas simtgadei par godu iestudēt Raiņa lugu „Spēlēju, dancoju”. Jaunietes lolotās ilūzijas pamazām brūk realitātes priekšā: lugas iestudēšanu apdraud ne vien radošās komandas valodu barjera, bet arī atbilstoša finansējuma un telpu trūkums.

Izrādē tiks apvienotas divas mūsu sabiedrībā līdzpastāvošās kopienas, un skatītājam būs iespēja palūkoties uz tām jauna, neatkarīgā Latvijā dzimuša cilvēka acīm. Latvijai šogad aprit simts gadi, tāpēc vēl jo aktuālāk izskan jautājumi: kas ir tā ideālā Latvija un tās sabiedrība, kas mājo mūsu galvās, vai tai ir kāda saistība ar realitāti jeb tā ir kāds sens tēls no pagātnes?

Režisore Paula Pļavniece: „Pieredze, ko guvām strādājot Daugavpilī, vidē, kura ir etniski piesātināta, grāva vienu stereotipu pēc otra, radot pavisam jaunu domāšanas veidu. Tā mainīja skatu uz Latvijas sabiedrību kopumā un tās nākotni. Šī pieredze radīja sajūtu, kuru gribējās notvert un iemūžināt.”

Radošā komanda atzīmē, ka kaut arī izrādi veidot mudināja dažas personīgas pieredzes, visi tēli šajā stāstā būs izdomāti, hiperbolizēti un jebkāda saistība un sakrītība ar reālo dzīvi un tās tēliem būs skatītāja paša pieņēmums. Lugas autore Justīne Kļava piebilst: „Ciemats Lutišķi ir mūsu izdomas auglis, alūzija, kurā uzkonstruēts sabiedrības kopējais kodols, minimizēts sabiedrības modelis.”

Lomās: Zanda Mankopa, Miroslavs Blakunovs, Inese Ivulāne – Mežale, Kristīne Veinšteina, Mihails Abramovs, Jurijs Losevs, Žanna Lubgāne, Irina Kešiševa, Karīna Sidina. Iestudējumā skanēs gan latviešu, gan krievu valoda.

Pirmizrāde: 27. aprīlī plkst. 18.30. Tuvākās izrādes: 28. aprīlī plkst. 18.00, 26. maijā plkst. 18.00.

Biļetes – Daugavpils teātra kasē (654 26520), Biļešu paradīze kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv.

Iestudējums top ar Valsts kultūrkapitāla atbalstu.

Informācija: Daugavpils teātris, www.daugavpilsteatris.lv